Blog

Ubaciti neki podnaslov

s

Dječija soba za dvoje djece

dječija soba

Uobičajeno je da sobu dijeli dvoje djece, ponekad čak i troje. Da bi svako od njih imalo dovoljno prostora, prilikom uređenja bi trebalo voditi računa o “simetričnoj” podjeli prostora.

Roditelji posebnu pažnju ulažu kad je riječ o funkcionalnoj organizaciji sobe koju dijele djeca različitog spola ili uzrasta.

Da bi ste uspješno organizovali sobu za više djece, uzmite u obzir njihova interesovanja. Ako je ovo prvi korak, jednostavnije ćete podijeliti prostor i dati im slobodu izražavanja i organizacije.

Interesovanja

Zid iznad kreveta je idealno mjesto gdje dijete može držati slike, igračke, knjige ili neke druge sitnice koje predstavljaju njegova interesovanja. Poznajte svoje dijete i znate šta želi u svojoj “zoni” sobe, pa se potrudite da odražava ono što ga čini sretnim.

Raspored

Ukoliko je prostorija dovoljno široka, te ako ima dovoljno svjetlosti, moguće je istu “prekrojiti” panelima. Također, veće prostorije sa dovoljno svjetlosti možete pregraditi i rigipsom. Ovo je često najpraktičniji način jer onda praktično dobijete dvije sobe. Međutim, nije nužno, te prostor možete podijeliti i na kreativniji način. Nekome su više interesantne otvorene police, nekome ladice ili ormarići, a u svakom slučaju bi trebali replicirati želje djeteta koje će taj prostor nazivati svojim.

Namještaj

Dječja soba za dvoje djece bi trebala imati odvojen radni prostor. Ako je prostorija dovoljne širine, idealno bi bilo radni prostor odvojiti od spavaćeg. Također, kreveti u različitim dijelovima sobe će i vizuelno napraviti razliku i podijeliti sobu. Ukoliko ovo nije moguće, krevet na sprat može biti korisno zamjensko rješenje.
Uređenje dječjih soba zahtijeva originalnost i maštovitost kojima prethodi detaljna razrada rasporeda i funkcionalnosti koje moraju biti zadovoljene. Kako je ovo njihov prostor, saslušajte njhove ideje i želje, pa onda zajedno krenite u realizaciju.