Blog

Ubaciti neki podnaslov

s

Priprema nekretnine za fotografisanje u 5 koraka

priprema nekretnine za fotografisanje

Priprema nekretnine za fotografisanje zahtjeva prije svega vašu pomoć. Iako je nekretnina svijetla i ugodna za život, često se dešava da lošom prezentacijom bude neatraktivna za kupce ili zakupce. Ukoliko prodajete ili iznajmljujete, nemojte zanemariti važnost dobre fotografije. Fotografija je prvi susret potencijalnog kupca s nekretninom, i ovo je faktor koji trebamo iskoristiti i okrenuti u svoju korist. Ako su fotografije privlačne, potencijalni kupci će izdvojiti vrijeme i doći vidjeti nekretninu. Međutim, dobra fotografija ne znači zavaravanje i lažno predstavljanje, nego jednostavno predstavljanje u najboljem mogućem svjetlu.

Agenti za nekretninu imaju dobru opremu i znanje kako napraviti dobre fotografije, odnosno iz kojeg ugla je najbolje predstavljati prostor, ali za najbolji mogući rezultat im ipak treba vaša pomoć.

Šta vi možete uraditi?

Sredite prostor

Iako ovo nije potrebno naglašavati, ipak je dobro podsjetiti kako je važno napraviti uredan prostor za boravak. Ako stan iznajmljujete, onda je bitno da procjenite koga želite za zakupca i u skladu s tim i sredite stan. Međutim, ako prodajete i želite predstaviti nekretninu potencijalnim kupcima, potrudite da se da prije fotografiranja prostor bude uredan. Ako ste imali težak dan i niste stigli pospremiti, radije pomjerite fotografisanje za drugi dan. Agencija da bi pronašla odgovarajuće kupce ili zakupce, poslat će fotografije vašeg stana na više email adresa, oglasit će stan na svoj web stranici, ali i svim drugim relevantnim web stranicama. Želite li da fotografije neurednog stana šetaju od adrese do adrese? Kuhinja i dnevni boravak bi trebali biti oslobođenih svih nepotrebnih stvari, nepotrebih kaputa i viška odjeće, kutija na ormarima i sl. Također, metlama, sredstvima za čišćenje i sličnim predmetima nije mjesto na fotografiji. Vodite se filozofijom manje je više i sigurno nećete pogriješiti.

Očistite nekretninu

Izuzetno je bitno da je nekretnina čista. Iako je tehnologija jako napredna, nemojte očekivati da će agent u photoshopu brisati prašinu. Posebno obratite pažnju na sjajne površine i stakla, jer otisci prstiju na kuhinjskim elementima,  stolićima i televizoru se lako primjete. Također, jako je važno da kupatilo blista, pa obratitie pažnju na pločice i spustite wc dasku kad budete radili fotografije.

Upalite svjetla

Prije dolaska agenta provjerite jesu li sijalice ispravne, te neposredno pred fotografisanje upalite svjetla. Ako je dan otvorite sve zastore, podignite roletne, i potrudite se da osvijetlite prostor što više. Svjetlije fotografije su privlačnije, a nekretnine koje imaju puno svjetlosti i sunca su ugodnije za život.

Pokažite da živite u nekretnini

Iako je bitno da nekretnina bude uredna i čista, to ne znači da trebate napraviti “plastičnu” atmosferu. Nekretnina treba da ima toplotu i da pokaže da se u njoj živi. Ovo ćete postići lako ako ostavite cvijeće na stolu, zdjelu s voćem, ili ponegdje dječije igračke. Također, kuhinja je odlično mjesto gdje možete ostaviti nešto hrane ili set za kafu ili čaj, onako neobavezno, ali da se vidi da je pripremljeno za korištenje. Brojne su ideje kako možete srediti vaš dom da zrači toplotom, a neke od njih uključuju i zidne naljepnice.

Dajte agentu dovoljno vremena

Jedna od gorih stvari koje se mogu desiti jeste da zakažete susret kad imate goste, kad ste umorni ili žurite negdje. Odvojite dovoljno vremena i pustite agenta da pogleda vašu nekretninu i da sam procjeni kako da je najbolje predstavi. Ako želite da kvalitetno uradi posao, nemojte ometati i pustite ga da se potrudi. Ako ste prethodno nabrojane stavke uradili, onda se ne bi trebalo desiti da ima poteškoća. Svakako budite na raspolaganju da zajedno dobijete najbolje od nekretnine.