Blog

Ubaciti neki podnaslov

s

Balkon ili cvijetna oaza

Balkon

Lijep i ugodan balkon za sjedenje ne čini samo dobra garnitura, koliko god lijepa bila. Istinska ljepota balkona je u cvijeću koje ga ispunjava. Sunčano jutro uz kafu posebno je ako je ta ista kafa na balkonu, i još ako je balkon šaren i mirisan.

Iako izgleda zahtjevno, balkon u cvijeću možete lako imati. Sve što je potrebno je malo pažnje, znanja i organizacije.

Odabir cvijeća

Prilikom odabira cvijeća pazite da ostavite dovoljno prostora za kretanje kako se biljke ne bi oštetile ili smetale. Izbor ovisi isključivo o osunčanosti balkona, a manje dimenzije balkona ostavljaju sve manje mjesta za željeno uređenje.

Balkon na sunčanoj strani – U ovom slučaju, izbor biljaka je beskrajan. Ako imate malo prostora, odaberite cvijeće manjih dimenzija poput kadifa, pelargonija, begonija, petunija, ukrasnih kadulja ili začinskog bilja. Ako imate više mjesta, dobar odabir su veće tegle, a sam izbor širi se na oleandar, kane, ljiljane, ruže, lantanu ili citruse.

Balkon u sjeni – Smatra se nešto težim za uređenje kada su biljke u pitanju. Međuti, ni ovo nije problem, jer je i ovdje postoji velik izbor bilja. Sjenoviti dio dobro podnose fuksije i vodenike, a polusjeni će se prilagoditi i pelargonije.

Balkon na sjevernoj strani – Uovom slučaju je cvijeće najteže održavati. Iako će sve spomenuto bilje rasti i na takvim mjestima, neće toliko bujno cvjetati kao ono na osunčanima položajima. Zato je kod takvih balkona dobro izabrati bilje koje inače uspijeva u sjeni poput hortenzija, hoste, ukrasnih kopriva ili pak tuja i šimšira.

Saksije

Nakon čišćenja, često imamo stvari s kojima ne znamo šta ćemo. Npr. sanduk s poklopcem ili ormarići, šerpica i sl., pa pustite mašti na volju i možda baš neke od tih stvari mogu biti odlične saksije za cvijeće. Nemojte pretjerati i zapamtite da je manje više. Upotpunite balkon teglama cvijeća i sa začinima.

Namještaj

Pri odabiru namještaja birajte udoban i jednostavan, minijaturan namještaj. Također, odabirom komodica sa skrivenim policama ćete dodatno iskoristiti prostor. Također, prije same kupovine, premjerite prostor više puta, posebno ako imate manji balkon. U salonu se sav namještaj čini sitnijim nego što zaista jeste.

Poznato je da je uređenje vrta neka vrsta terapije, izvlači ono negativno iz nas, a krajnji rezultat te terapije obično završi divljenjem. Iako balkon nije vrt, sigurno može imati sličan efekat. Možda će vam trebati malo vremena za idealne rezultate, ali vrijedi čekati.