Blog

Ubaciti neki podnaslov

s

Želite dom koji odiše dobrom energijom

Ukoliko tragate za harmonijom vrijednom uzvika “dome, slatki dome”, poslušajte deset jednostavnih savjeta vodećih dizajnera enterijera uz koje će vaš dom odisati mirom i dobrom energijom.

 

Dom je oličenje našeg duha te je jako važno da u njemu vlada sklad koji će se preslikati na ostale aspekte našeg života. Iako vam način na koji ste uredili svoj životni prostor ne može riješiti sve probleme, dobar je početak da pronađete mir koji će vas inspirisati i okrijepiti. Evo šta poručuju vodeći dizajneri enterijera:

Dobro osvjetljenje od velike važnosti

Ne može se dovoljno naglasiti dragocjenost prirodne svjetlosti. Adekvatan izvor svjetla obasjava prostor i pruža osjećaj spokoja kakav se teško može postići u zamračenom okruženju. Dobro podešeno difuzno osvjetljenje početak je stvaranja prostora u kojem se možete relaksirati. U pogledu umjetnog osvjetljenja, prigušivači mogu pružiti učinak istančanosti svjetla kada padne večer.

Otvorite prostor pogledom na prirodu

Priroda ima opuštajuće djelovanje na naše raspoloženje i upravo je ono što upotpunjuje osjećaje topline unutar jednog doma. Ako imate dvorište ili pogled na drveće i cvjetnu aleju, izbjegavajte nagomilavanje stvari oko prozora. Umjesto toga, oslobodite taj prostor kako biste uvijek imali priliku uživati u pogledu (Elle Decor).

Odaberite paletu umirujućih boja

Boje diktiraju raspoloženje unutar prostorije. Nevjerojatno je s koliko malo truda možemo postići tako snažno djelovanje. Jake boje nas napajaju, dok nas prigušene umiruju. Njima se koristimo kako bismo označili funkciju nekog prostora i podijelili željenu priču.

Funkcionalni prostor u kojem vlada mir

Jedno od načela dobrog dizajna jest kreiranje prostora koji je funkcionalan svom domaćinu, čime se ujedno pospješuje i harmoničnost. Cilj je da naš životni prostor bude uređen tako da nam pruža podršku kroz život. Nikako nam ne smije biti prepreka. Ako smatrate da je neki predmet ili komad namještaja suvišan, nezgrapan, da se ne uklapa u neki ambijent, pronađite mu odgovarajuće mjesto kako ne bi gušio prostor gdje se trenutno nalazi. Pronađite one dijelove sobe koji vas frustriraju svaki put kada ste razdražljivi i pokvare ono što je potrebno.

Organizacija je na prvom mjestu

Jednom kada ste se riješili hrpe stvari, vrijeme je da ih adekvatno organizujete. Kada se svakoj stvari zna mjesto, imate manje povoda za brigu. Sasvim je u redu da vaš životni prostor nije preuređen u svakom trenutku. Postoji razlika između haotičnog rasporeda u kojem je sve teže snaći se i spontanog razmještanja stvari koje pridonosi osjećaju udobnosti.

Nadražite čula

Pobrinite se za svoje čulo mirisa, dodira i sluha kako biste upotpunili svoj životni prostor. Nije važno samo ono što možemo golim okom vidjeti, već i osjetiti ostalim čulima. Dodajte teksturu prostoriji. Što su vaša čula više uključena u planiranje i organizaciju životnog prostora, time će vaš dom više odisati mirom.

Raznolikost i namjena prostora

Svaka prostorija trebala bi imati namjenu, bilo da je riječ o radnom prostoru, sobi gdje se opuštate, zoni za meditaciju ili prostoriji gdje ste marljivi i bavite se svojim hobijem. Baš kao što nastojite ostvariti ravnotežu između posla i života izvan radnog mjesta u emotivnom i mentalnom smislu, isto biste trebali napraviti i kada je u pitanju fizički prostor u kojem stanujete. Daleko je lakše rasteretiti se stresa i radnih obaveza ako ste u stanju zatvoriti vrata kućnog ureda i preći u kuhinju koja odiše porodičnom atmosferom.

Ne trčite za savršenstvom

Ako se previše fokusirate na uređivanje svog doma, gubi se taj poseban osjećaj topline i pripadnosti. Primijenite japansku filozofiju “Wabi-sabi”, što označava “savršenu nesavršenost” radi postizanja ravnoteže između doma koji je previše uređen i doma koji je zapušten. Organski postignuto nesavršenstvo u besprijekornom okruženju daje jedinstven dojam sklada i opuštenosti.

Naglasite prostranost

Prenatrpan prostor ne može vas umiriti jer skučenost budi strah od zatvorenog prostora. Rješenje su široka prozorska okna i prostranost, kako u arhitektonskom smislu, tako i u pogledu rasporeda namještaja.

Uređujte svoj dom kao što reditelj režira film

Iako je sasvim u redu da tragate za nadahnućem uz pomoć ideja s Instagrama, nemojte gledati na izgled svog životnog prostora kao na jedan nepomičan kadar zaleđen u vremenu. Vaš dom diše s vama, pa samim tim, on je više od mrtve prirode. Uređenje svog doma trebali biste doživjeti kao film, neprestano u pokretu. Filmovi su namijenjeni da probude određene osjećaje. Svaka boja, zvuk i kadar asociraju vas na neki osjećaj, čime se više unosite u priču tog filma kako biste saznali gdje će vas sljedeća priča odvesti. Na isti način pronađite inspiraciju pri uređenju svog “doma, slatkog doma”.