Blog

Ubaciti neki podnaslov

s

Kako srediti malu trpezariju?

srediti malu trpezariju

Dimenzije i oblici prostorija su često nezahvalni za uređenje, posebno kad se radi o maloj kvadraturi stana. Da bi ove prostorije ipak bile udobne i funkcionalne, potrebno je pametno planiranje i uređenje.

Trpezarija je mjesto gdje se okuplja porodica i gdje se pričaju priče uz ručak ili večeru nakon dugog dana. Da bi ovaj prostor bio ugodan bitno je pametno birati namještaj. Dobro osmotrite prostor i izaberite namještaj koji će odgovarati s obzirom na oblik prostorije. Najbolje je da za male prostore birate namještaj koji nije glomazan kako ne bi ometao raspored i funkcionalnost drugih elemenata u stanu.

Mala trpezarija odlično izgleda ako izaberete okrugli sto. Također, mali pravougaoni stolovi se mogu lijepo uklopiti, a posebno su funkcionalni oni koji imaju mogućnost proširivanja. Uz male stolove idu i manje ili uže stolice, pa izbegavajte one sa ručkama, jer izgledaju glomazno i zauzimaju više prostora.

Da biste dobili osjećaj prostranosti birajte providne materijale i svjetlije boje. Kombinacija sa ogledalima takođe daje utisak širine. Igrajte se i pravite kombinacije neutralnih i jarkih boja. Naravno, budite oprezni i nemojte pretjerati jer bi onda moglo izgledati prenatrpano.

Kod malih prostora je ključ u jednostavnosti, pa birajte sve što je neutralno.

Ideje koje mogu pomoći u planiranju

Okrugli sto – Okrugli sto je savršen izbor za malu trpezariju i vrlo je praktičan jer štedi prostor.

Sto i stolice na preklapanje – Praktičan namještaj na preklapanje ili izvlačenje je uvijek u modi. Posebno u posljednje  vrijeme kad je akcenat na jednostavnosti, ova vrsta namještaja je pun pogodak.

Police umjesto ormarića – Ormarići su često glomazni i koliko god da su uski, uvijek imaju vrata koja dodatno zauzimaju prostor. S policama ćete dobiti šarmantni kutak i uštediti na prostoru.

Police i sećija po mjeri iz jednog dijela – Za male prostorije je najbolje rješenje pravljenje namještaja po mjeri. U ovom slučaju imate i dodatnu prednost da kreirate namještaj onako kako vam se sviđa i kako vam odgovara. Na internetu možete pronaći brojne primjere koji će vas uvjeriti da je multifunkcionalni namještaj najbolja ideja.

Klupa umjesto stolica – Klupe su retro, a retro je IN. Klupe će vam pomoći na uštedi prostora i dati poseban šarm cijeloj trpezariji.