Blog

Ubaciti neki podnaslov

s

Smjernice za uređenje dvorišta

Smjernice za uređenje dvorišta

Da biste uživali u čarima dvorišta, trebate ga urediti i redovno održavati.Osnova lijepog dvorišta je  zelenilo, odnosno travnjak.  Zdrav, kvalitetan i održavan travnjak je vrijedniji od svake dekoracije.

Međutim, prije nego što počnete razmišljati kako urediti dvorište bitno je da imati na umu neke osnovne smjernice da biste kreirali prostor u skladu sa okruženjem.

Konkretne ideje

Potrebene su vam konkretne ideje za uređenje dvorišta i da se pridržavate jednostavnog  pravila – razmislite prije nego što posadite i sagradite.

Planirajte sadnju

Planirajte sadnju biljaka i neka budu u skladu s kućom kako biste dobili kohezivnu i funkcionalnu cjelinu – U zavisnosti od toga da li je dvorište manje ili veće treba da birate i biljke koje ćete saditi. Pametnim planiranjem i biranjem čak i od malog prostora možete napraviti divno dvorište.

Odredite svrhu dvorišta

Prije samog uređenja potrebno je da definišete za koju svrhu ćete koristiti dvorište. Razmislite da li će tu biti mjesto za roštilj, želite li tu primati goste, ili uređujete dvorište jer želite da kuća bude ljepša. Također, ako imate djecu, da li će dvorište biti mjesto za igranje, za ljuljačke i sl.

Iskoristite stari namještaj za sadnju biljaka

U posljednje vrijeme je moderno koristiti stari namještaj u različite svrhe, a njegova upotreba za sadnju biljaka je pun pogodak. Napunite npr. ladice zemljom i zasadite cvijeće. Konačan rezultat će biti potpuno retro. Osim starog namještaja, možete koristiti i stare stolice, posuđe, torbe, te sve u što se može posaditi cvijeće.

Razmislite o vertikalnim vrtovima

Vertikalni vrtovi u dvorištu su trend koji je popularnost dodatno dobio projektima kojima je zelenilo vraćeno u urbane sredine, poput tornjeva u Milanu čija je fasada u potpunosti prekrivena biljem.

Pogodni su ako želite gajiti različite biljke na malom prostoru, poput začina. Kakav god da vertiklani vrt izaberete dvorište će biti zanimljivije i kreativnije. Ako vam se svidjela ova ideja, vertikalni vrt možete napraviti na žičanoj, betonskoj ili drvenoj ogradi, te saditi biljke u platnene posude, plastične flaše, mini drvene kontejnere ili u viseće saksije.